2010. szeptember 25., szombat

Ötletek a vékony anyagok szabásához


... avagy így csinálom én.
Számomra a szabás okozza a legnagyobb gondot, mert utána összetűzgélni és varrni nem nagy kaland.
Viszont szabás közben folyamatosan elcsúsztak egymáson az anyagok, és a jelölés is gondot okozott.
Ötleteim:
- én mindig szőnyegen szabom az ilyen anyagokat, erre fektetem rá szépen kivasalva a muszlint. A nyitott szélt és a hajtott szélt is letűzöm gombostűvel, kvázi rögzítem az anyagokat - egyébként sokszor a szőnyeghez, ami külön jó.
- ráteszem a papír mintát és nagyon(!) sűrűn rátűzöm kis (!) gombostűvel. Nekem bevált az applikációhoz alkalmazott picike Cover gombostű. Egyébként hajlamos vagyok elnagyoltan gombostűzni, de ezt itt nem lehet megúszni. És középen is gombostűzök, hogy jól rögzítsem a két réteget egymáshoz.
- én mindig másolópapírral másolok - ez általában itt is működik, de csak átmenetileg (a Burda egyébként fércelésre buzdít - azaz, hogy ezzel vigyük fel a jeleket, na én ezt az időrabló megoldást nem használom). A másolópapír jelei elég nehezen láthatóak ezért meg kell erősíteni krétával is. Szóval úgy csinálom, hogy rádlival végigmegyek a vonalakon aztán kivágom az alkatrészeket. A papírt rajta hagyom a mintán(!!!) -ha nem így teszek akkor tuti, hogy a két tükörkép alkatrész nem lesz egyforma - megfordítom a kivágott alkatrészt és az átjelölt vonalakat azon nyomban újrarajzolom krétával. Még mindig marad a papír az alsó oldalon, a rádlival újra végigmegyek a már jól átjelölt vonalakon, megfordítom és újra krétával végigmegyek. A belső jelöléseknél kivágom a papírból a szűkítőket, illetve ha mondjuk eleje szélt jelölök akkor behajtom. (itt kell kreatívnak lenni és ügyeskedni). Ha minden kész van akkor veszem le a papírt. Innen kezdve tőlem csúszhat-mászhat - a jó erősen (!) átrajzolt vonalak mentén könnyedén meg tudom varrni és utána egy mosással simán kijön a szabókréta az anyagból
- én a vékony anyagokból szabott alkatrészeket nem külön tisztázom, hanem általában a varrásráhagyást rövidre vágva együtt.
- és soha nem használok szegőtalpat (csak én vagyok béna ehhez????), hanem vékonyan duplán behajtva szegem fel a ruhát, szoknyát, blúz alját.

Kb. ennyi jutott eszembe ezzel kapcsolatban, de várom mások tapasztalatait is!!! Pár napon belül pedig mutatok egy őszi ruhát amit muszlinból varrtam.

2 megjegyzés:

Flier Judit írta...

Köszönöm a részleteket, a szőnyeghez gombostűzés jó ötlet, elég keveset varrtam eddig vékony anyagból, pont amiatt, mert szenvedés kiszabni, de legközelebbre beszerzek sok-sok-sok gombostűt :)

Kicsoda írta...

Hat igen... az a baj, hogy en annyira maskeppen szabok. Vettem egy nagy vagolapot es arra mar majdnem minden rafer, azon nem csuszkalnak az anyagok sem. En eddig elvbol mindent duplan szabtam, hogy egyforma legyen, de akkor itt kifejezetten kulon probalom majd.