2008. február 27., szerda

Arrow-hasíték elkészítése

Elkezdtem varrni a SWAP-om első darabját, amely egy ing lesz. Mint tudjátok sokat varrok inget és gyakran alkalmazom az Arrow hasítékot, mert nagyon szépen mutat a női blúzok ujján és szakszerűen lehet vele eldolgozni az ujja hasítékot.

Most lépésről-lépésre megmutatom, hogy miként is készül:

1. Az ujjra átjelöljük a szabásmintáról a hasíték jelet, majd pontosan a jelölésig bevágjuk az anyagot.

2. Téglalap formájú hasítékpántot szabunk amelynek szélessége 4 cm, hossza a hasítéknyílás hosszának kétszerese.

3. A hasítékpántot színével felfelé lefektetjük. Ráhelyezzük az ujját szintén színoldallal felfelé. A hasítékot szétnyitjuk úgy, hogy a szárai megközelítően egy egyenest alkossanak.



4. 1 cm-es varrásszélességgel rávarrjuk. Az ujj varrásszélessége a hasítéknyílás végénél 0,1 cm-re csökken, majd ismét a kívánt varrásszélességre növekszik. Erre azért van szükség, hogy a pánt felvarrásakor a hasíték vége ne legyen ráncos.



5. A hasítékpántot kifordítjuk a színoldalára és 0,1 cm-es varrásszélességgel levarrjuk.


6. A hasíték szárait összefektetjük, az eldolgozott pánt végét a fonákoldalon 45'-os szögben levarrjuk. Ezzel a varrással megakadályozzuk, hogy a pánt a színoldalon kiforduljon.


7. A kész hasíték



8. Tipp azoknak akiknek olyan gépe van amely tud reteszt csinálni: A hasítékpánt végét úgy is rögzíthetjük, hogy a fonákoldalra behajtott pántot a záródásnak megfelelően egymásra fektetjük, és a színoldalról retesszel rögzítjük.

Ide varrjátok a reteszt:


Egyébként színt váltottam a SWAP-ban.... (minő meglepő...), a drapp és zöld szín a két alapszín. Ma este befejezem az inget és már készül is hozzá a drapp naci. Az inget a Patrones magazin legutóbbi számából varrom.

Lányok, ti hogy álltok a SWAP-pal???? Hmmmm?? ;-)


4 megjegyzés:

Kicsoda írta...

Dragam ez tokjo!!!
CSAK,azt mondd meg miert kellett 2 darab 4cm-es csik?
Mi az a retesz es hova varrok olyat?
En most kicsit lealltam, 2 szoknya 3 polo,de meg mindig barna/szurke es malyva, es most tervezem folytatni.

Arcencil írta...

Már nagyon hiányoztál!!!!!! Kíváncsi vagyok a varrományaidra! Figyelj azért kell két csík, mert két ujja van... Én már egy kicsit előre haladtam a gondolkozásban ;-) De a kérdés jogos!!!
A reteszt az ujja színére varrod. Alul elhajtod jobb vagy bal irányba (attól függően, hogy melyik ujját csinálod) a hasíték eldolgozását és fent szépen levarrod egy retesszel. Próbálok csinálni képet róla mindjárt. De előbb egy reteszt ;-)

Kicsoda írta...

Te is nagyon hianyoztal, itt sasoltam mikor jossz mar!!:-)
Ezzel a 2 ujja van dologgal most jol megfogtal!:-)
A retesz olyan 3szog fele satin stitch?

Arcencil írta...

A Te gépeden a 24-es progi. Én már használtam övbújtató levarrásakor, nagyon szép! Tettem fel képet, hogy hová kell varrni, én már utólag nem tudtam ráapplikálni, mert összevarrtam az ujját :-)