2008. július 19., szombat

"Csíkozó talp"

No ennek nem tudom mi a magyar rendes neve, angolul pintuck foot-ra hallgat, és még év elején vettem jónéhány másik talppal együtt, mert épp kiárusítás volt a varrógépes üzletemben.
Most, hogy nekiálltam a Burda 2008/06-ból a 101-es kiskabátnak gondoltam előveszem, mert a kabát ujján három-három ilyen dísztűzés szerepel.
Szomorúan vettem tudomásul, hogy sajnos csak vékony anyagoknál funkcionál szépen. De ha már feltettem kipróbáltam!

Itt a talp képe, amit a Pfaff oldaláról vadásztam:


Van belőle 5, 7 és 9 rovátkás is. Nekem az öt rovátkás van.


Csak simán a talp alá teszünk egy vékony anyagot. (Amit elfelejtettem: ikertűvel működik szimbiózisban)



Varrunk, és kész is az első sor:


Aztán a rovátkához kell illeszteni a kész sort és már varrja is a másodikat. Én most hármat varrtam egymás mellé:


Nagyon el tudom képzelni lenvászon szoknyák, ruhák díszeként, pl: alján, nyakkörnél vagy akár az ujján! És persze ingeken is gyönyörű lehet, főképp, ha mondjuk a cérna színével is variálunk

PS: míg töltődtek a képek kipróbáltam a vastag vászon anyagon úgy, hogy levasaltam az élt, beigazítottam a rovátka alá, és miközben varrta finoman a két ujjammal összenyomva tartottam a tű alá bemenő anyagot. Az eredmény: tökéletes! :-)
A tap azért is hasznos, mert ember lánya legyen a talpán aki képes a folyamatos két miliméteres tűzésre, tartva az egyenes vonalat. Elég egy ici-pici girbegurbaság, ezután a dísztűzés úgy néz ki mint egy kanyargós országút.

Becsempészek még ide egy képet a kabátka ujjáról:


Próbáljátok ki!

3 megjegyzés:

Amaranta írta...

Nagyon ötletes kis szerkezet! Én most még csak ott tartok, hogy megnéztem a gépemhez adott DVD-t és már tudom, hogy az elkövetkezendő nagyobb ünnepekre (név., születésnap, karácsony) milyen talpakat kérek majd a családtól :-)

Kicsoda írta...

ezt mar neztem en is, de eddig meg van volt az az AHA, ez en vagyok erzesem. Lehet ezzel gorbe vonalat is varrni? az azert jobban erdekelne. egyebkent a raflizo tappal is ez a baj, csak vekony anyagon mukodik.

Arcencil írta...

Amaranta, most olvasom,hogy Aurora tulajdonos lettél! GRATULÁLOK!!!!! Mekkora öröm! A talpakat megértem, némelyik egy vagyonba kerül.
Kriszta, szerintem a görbe vonal nem megy, bár ki fogom neked próbálni. Talán vékony anyagon. De én ehhez béna vagyok, a te ügyes kezed biztos kihozná a kört is belőle. Nekem még a kukacolás sem megy rendesen ( a táksa azóta is félkészen van...)